tisdag, januari 6

Årets skivor och låtar, år 2008.

Året 2008 var det året då indiepopen dog på riktigt och samtidigt har vi alla tröttnat på technot som har givit oss nog med huvudvärk och ont i fötterna. Och resultatet blev ett väldigt fattigt musikår. Alla bra artister drog sig tillbaka och den hippaste indie-klubben Ace överfylldes av kidsen från förorten som dödshotade dj:s om de sistnämnda försökte spela en låt av Morrissey, och på technogolvet är det inte längre glamourtechno som gäller utan mera något slags blandning mellan r&b och 90-tals eurodisco. Tragiskt!

Jag är besviken. Ingenting av det som tillkom året 2008 känns nytt, ingenting berör på samma sätt längre. Känns som att allt det nya som släpps nuförtiden har redan gjorts någon gång tidigare och det mesta är bara ett dåligt försök till att låta originellt och bra men det blir inte så. Självklart fanns det några ljuspunkter i år med men de var väldigt få. Här kommer det.

1. Håkan Hellström, För Sent För Edelweis. Håkan lyckas igen, utan att blinka, årets vackraste och bästa skiva, samtidigt så mycket stolthet och självkänsla, en del låtar är nästan lite rebelliska. Skivan är ett uppror mot allt det svekfulla och hyllning till det vackra!


Håkan

2. Glasvegas, Glasvegas
3. Cut Copy – Hearts on Fire, var en av bättre låtar året 2008.
4. Fleet Foxes, Fleet Foxes
5. Vampire Weekend, Vampire Weekend

Årets bästa konsert måste ha varit när Gentle Touch spelade på Emmaboda. Alla ungar som var där för att supa och grisa, gjorde det de skulle göra, ett fåtal som åkte till Emmaboda för musikens skull stod och lyssnade på Gentle Touch som spelade i trädgården, lite avsides från allting annat, från ondskan. Vet inte om bandet har släppt någon skiva i år, och om de inte har gjort det är de efterlängtade i alla fall.

Gentle Touch

Årets musikhändelse är tillkomsten av Spotify - en väldigt vågad satsning. Aldrig har man känt så stor frihet när det gäller tillgången på musik. Fast det började redan 2007 med sajten Hype Machine, som hade ungefär som Spotyfi tillgång till nästan allt och alla och man kunde lyssna på låtarna direkt från webbplatsen, men ingen vet vad som hände med den sidan, plötsligt försvann de flesta bra låtarna därifrån. Det är fortfarande ofattbart hur Spottify har lyckas att övertala skivbolag att gå med på att lägga ut låtarna som kan spelas av nästan vemsomhelst nästan helt gratis. Det finns en betalversion av programmet och jag kommer att övergå till det så småningom, men först så måste det finns lite mera utbud, en hel del artister saknas fortfarande men det är på gång säkert.

2 kommentarer:

  1. MGMTs skiva ska vara med på den här listan tycker jag!

    Sen har jag inte riktigt fattat grejen med Vampire Weekend, men men smaken är som baken :P

    Puss

    SvaraRadera
  2. det är egentligen bara en låt med Vampire Weekend, "Walcott" tror jag att den heter, väldigt vårigt

    SvaraRadera